Főoldal » Szakcikkek » Felhasználóbarát honlapkészítés szakcikkek » A webdesign hatékonyságának mérése

A webdesign hatékonyságának mérése

Tungler Andrea | 2009-08-13 16:00

Mindenkinek ugyanaz a célja: létrehozni a tökéletes weboldalt. A megfelelő megoldás az ízléses webdesign és a felhasználói kutatás szoros kapcsolatában rejlik.

Hogy miért is? A honlapok nagy része nem omlik össze a sok látogatótól, és nem tartalmaz rossz hivatkozásokat. Azt teszik, amit tenniük kell: működnek. A rengeteg jól működő weboldal közül valamivel ki kell tűnni – ez ma már elengedhetetlen.

Erre a legjobb módszer, hogy a weboldalt könnyen és jól kezelhetővé tegyük, valamint legyen a szemnek tetszetős, így a látogatók szívesen visszatérnek.

Az emberekre az esztétikai és érzelmi reakcióik nagy hatással vannak – egyes tanulmányok szerint az internetezők a weboldal megpillantása után mindössze másfél másodperc alatt ítélik meg annak minőségét. A látogató még az interaktív kapcsolat létrejötte előtt eldönti, hogy adott oldal megéri-e az arra szánt időt, vagy sem. Ebből az következik, hogy az első benyomásnak ellenálhatatlannak, pozitívnak és meggyőzőnek kell lennie. Hogy hogyan lehet ezt elérni? A megoldás az esztétikus design.

Több ismert módszer létezik a weboldalak használhatóságának mérésére: szakértői elemzés, felhasználói tesztek, hozzáférhetőségi elemzések és tesztek stb. A weboldal használhatósága pontosan mérhető – így az éles használat során már nem éri a fejlesztőket kellemetlen meglepetés. A megjelenéssel ez jóval nehezebb – a honlap által kiváltott esztétikai és érzelmi reakciókat jóval bonyolultabb megállapítani. Ugyan a legtöbb ember a saját ízlésére hagyatkozik, néhány tudományosabb módszer is létezik.

Mit lehet mérni?

A weboldal által kiváltott érzelmi reakciók kétféleképpen mérhetőek: fizikálisan vagy személyes visszajelzések alapján. A fizikai reakciók lehetnek többek között: a pupilla tágulása, arckifejezések, a monitor felé vagy éppen ellenkezőleg, hátrafelé dőlés. A személyes visszajelzések elemzéséhez a tesztben résztvevőknek kérdőívekben kell válaszolniuk arra, hogy milyen érzéseket keltett bennük a megtekintett honlap.

Néhány lehetséges módszer

A látogatók reakcióinak mérésére rengeteg módszer létezik. Egyikük sem teljesen megbízható, de mindegyik jó képet ad a felhasználókban keltett érzelmekről.

HangulatváltozásKérdőívekkel mérhető a felhasználó hangulata a honlap megtekintése után. A módszer megbízhatóbb eredményt ad, ha a megtekintés előtti hangulatot is hasonlóképpen mérjük, így annak változása is elemezhető. A honlap külső jegyeinek kialakítása akkor megfelelő, ha a tesztben résztvevők a weboldal megtekintése után általában jobb hangulatba kerültek.
A módszer gyengesége, hogy nehezen állapítható meg, egy ember mitől derült fel. Lehet, hogy ez a weboldal sikere, de az is lehet, hogy a gondolatai elkalandoztak, és az illető valami mástól került jobb hangulatba. A megbízható eredményért sokkal több tesztet kell végezni, mint amennyi anyagilag lehetséges.

Arckifejezések – A weboldal használata közben gondolataink az arcunkra íródnak. Mosolyogunk, ráncoljuk a szemöldökünket, vagy egyszerűen összezavarodunk. A teszt előtt meg kell határozni, hogy milyen hatásokra vagyunk kíváncsiak – negatív és pozitív reakciókat is célszerű kiválasztani – majd a felhasználók arcát figyelve számolni ezeket. Minél több a pozitív visszajelzés (vagy legalább a negatív hiánya), annál jobb. Ez a módszer sem tökéletes: az egyes arcmozdulatokat könnyű félreértelmezni vagy figyelmen kívül hagyni.

Weboldalon töltött idő – Egy egyszerű módszer annak mérésére, hogy az internetező mennyire merült el a weboldal használatában: kérdezzük meg, vajon mennyi időt töltött ott, és vessük ezt össze a valóságban eltelt idővel. Ha több időt becsültek a valóságosnál, akkor valószínűleg unatkoztak közben; amennyiben kevesebbet, akkor élvezték a böngészést. A módszer akkor megbízható, ha a tesztben résztvevők nem észlelhetik a valós idő múlását, de befolyásolhatja az eredményt, hogy mit is kell csinálniuk. Ha a kapott feladat unalmas számukra, akkor egy számukra tetszetős weboldal esetében is túlbecsülhetik az időt.

SEQAM – Az autótervezési iparágban elterjedt módszer neve az angol Sensory Quality Assessment Method (Érzékszervi Minőségértékelési Módszer) kifejezés rövidítése. A tesztben résztvevők sosem látják egészben a teljes weboldal képét. Többféle design elem lehetséges variációt tekinthetik meg, majd mindegyikről véleményt nyilvánítanak. Így az egész kialakítást nem ismerik meg, a teszteléshez viszont nagy számú design elemre van szükség.

Célcsoport-észlelés – Itt a felmérésben résztvevők feladata a weboldal lehetséges célcsoportjának meghatározása. A kapott eredmény jól mutatja, hogy a tesztalanyokban milyen kép alakul ki a honlapról. Mivel a résztvevők számára nehéz lehet megfogalmazni és visszaadni amit látnak és amit ennek kapcsán éreznek, ezért a célcsoport meghatározásához szükséges lehet különböző kategóriákat megadni (kor, érdeklődési kör, stb.), így segítve az eredményes munkát.

Pontozásos kérdőív – A tesztelés során a felhasználóknak a különböző kérdésekre adott válaszaikban két véglet között kell pontozniuk. Pl.: Hogyan tetszett a weboldal Önnek? 1- nagyon tetszett, 5 – egyáltalán nem tetszett. A megbízható eredményhez jó statisztikai ismeretek szükségesek, de néhány következtetés már ezek nélkül is levonható. Jobb eredmény érhető el két vagy több honlap összehasonlításakor, mert ilyenkor az adott pontoknál általában nagyobb a szórás.

Közvetlen visszajelzés – A tesztben résztvevőket egyszerűen megkérdezzük a weboldalról alkotott véleményükről. Meglepő, de a módszer meglehetősen megbízhatatlan, az emberek ugyanis szívesen válaszolják azt, amiről úgy gondolják, a kérdezőnek tetszeni fog. Olyanra is volt már példa, hogy a felhasználó gyakorlatilag semmit sem tudott tenni a honlapon, de a visszajelzések során úgy gondolta, hogy egy tízes skálán 9 pontot érne.

Összefoglalás

Hogy melyik módszer a legjobb? Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is. Nem szabad elfelejteni, hogy valami olyasmit próbálunk mérni, ami objektíven nem mérhető: érzéseket. Kettő vagy akár három módszer együttes használata megbízható eredményt adhat, és érdemes a résztvevők teszt során adott visszajelzéseit is meghallgatni.

A weboldal kialakítása során a felhasználhatóság és az esztétikum elvárásait jól ötvözni nehéz feladat. Az irányelvek gyakran kerülnek összeütközésbe, de ha megvan az egyensúly, akkor a hibátlan weboldal kulcsa is megvan.Könyvjelzők & megosztás:

|

További szakcikkekIratkozzon fel hírlevelünkre

Minden hónap első keddjén megjelenő hirlevelünkkel segítünk honlapja használhatóságának és hatékonyságának növelésében.

© 2004-2009 Marketing4u Bt.
Ajánlatkérés | Bemutatkozás
Honlapkészítés referenciáink
Honlap elemzés és tesztelés | Egyedi tartalomkezelő rendszer