Főoldal » Szakcikkek » Felhasználóbarát honlapkészítés szakcikkek » Hogyan fogadtassuk el az új webdesignt?

Hogyan fogadtassuk el az új webdesignt?

Tungler Andrea | 2010-02-01 09:00

Honnan tudjuk, hogy látogatóinknak tetszeni fog-e az új webdesign? Hogyan biztosíthatjuk, hogy régi és új felhasználóink elfogadják az új megjelenést?

Tavaly a Facebook nézett szembe ezekkel a kérdésekkel: 1,7 millió felhasználója csatlakozott az új kialakítás ellen létrehozott petícióhoz és bojkottálta a Facebook újratervezett oldalait.

A felhasználókat a megszokás és a jártasság irányítja

A Facebook nem vette figyelembe, hogy az átlagos honlap-felhasználó a szokások rabja. Az internetezők igyekeznek elkerülni a változtatásokat és az ismeretlent.

Egy weboldal átalakítása olyan, mintha a lakók távollétében átrendeznénk a lakásukat.

A sikeres honlap-átalakítás egyik kulcsa, hogy az új webdesign-nak sokkal egyszerűbbnek kell lennie, mint a réginek. Legyen az új webdesign is könnyen megszokható és vezesse a felhasználót mintegy kézen fogva - így kisebb a kezdeti pánik, és nagyobb a biztonságérzet. Hogyan érhető el mindez a leggyorsabban?

6 biztos lépés az új webdesign elfogadtatásához

 1. Új webdesign megtekintése” link

  A változások előrejelzése elengedhetetlen! Ha a felhasználók tisztában vannak a várható webdesign módosítással, akkor könnyebbé válik az új munkafolyamatra történő átállás is.
 2. Régi design visszaállítása” link

  Tegyük lehetővé a felhasználók részére, hogy „visszavonják” az új designt. Ez lényeges elem a használhatósághoz vezető úton: az internetezők így folyamatosan uralhatják a helyzetet.
 3. Csapjunk nagy felhajtást az új webdesign körül

  Figyelmeztessük a lakókat, hogy átrendeztük a lakásukat…

  - ajánljuk fel az új webdesign kipróbálásának lehetőségét.
  - tegyünk fel egy rövid videó filmet a változásokról és biztosítsunk lehetőséget az új webdesignra
  való átlépéshez.
  - jól láthatóan helyezzünk el az új webdesign használatára vonatkozó tippeket, tanácsokat
  - biztosítsunk lehetőséget arra, hogy felhasználóink közöljék véleményüket.

  Az Amazon 2000-ben alakította át teljesen weboldalát. Az átalakítást követően a honlap főoldalán a vezérigazgató, Jeff Bezos levele volt olvasható; így kerülték el, hogy a látogatók elsőre megriadjanak az új arculattól.
 4. Mutassuk be a webdesignt „Béta” verzióként és kérjünk visszajelzést

  A „Béta” jelző azt az érzetet kelti, hogy az arculat még nem végleges. Nem elegendő a Béta jelzés szerepeltetése a logóban – a felhasználók visszajelzésre való bíztatása a lényeg. Gyakori megoldás egy nagyméretű, jól látható, könnyen elérhető „Visszajelzés” ikon megjelenítése a honlapon.
 5. Biztosítsuk felhasználóinkat afelől, hogy törődünk velük

  Legyen egyértelmű: a honlap üzemeltetője számára fontos a felhasználók véleménye. Legyenek felmérések, lehessen szavazni. Cél, hogy minél több látogató tudjon az átalakítás folyamatáról és fontos, hogy érezzék: a véleményük számít.
 6. Szegmentált felhasználói tesztelés

  A felhasználói tesztelést általában az új arculat beélesítése előtt, annak ellenőrzésére szokták elvégezni. Gyakran ilyenkor derülnek ki az új weblap problémái, és láthatóvá válik, hogy mennyire felhasználóbarát az oldal. Mégis, a teszteredményt viszonylag ritkán használják a felhasználói elfogadás megkönnyítésére. Fontos a szegmentált felhasználói tesztelés: különböző típusú felhasználókkal kell a weblapot elemeztetni. Ilyen csoportok lehetnek: a weboldalt kissé ismerők és a weboldalt egyáltalán nem ismerők; régi felhasználók és új felhasználók; hűséges látogatók és hűtlenek; stb.

Fenti módszerekkel elősegíthetjük, hogy felhasználóink zökkenőmentesen kezdjék el használni az új webdesignt.Könyvjelzők & megosztás:

|

További szakcikkekIratkozzon fel hírlevelünkre

Minden hónap első keddjén megjelenő hirlevelünkkel segítünk honlapja használhatóságának és hatékonyságának növelésében.

© 2004-2009 Marketing4u Bt.
Ajánlatkérés | Bemutatkozás
Honlapkészítés referenciáink
Honlap elemzés és tesztelés | Egyedi tartalomkezelő rendszer